Bagietki z sezamem

Wstałam dzisiaj wcześniej, żeby upiec świeże bagietki na śniadanie. Gdy tylko mogę, celebruję poranki. W kuchni unosi się teraz apetyczny zapach świeżego pieczywa i porannej kawy. To się nazywa dobry początek dnia.

Przepis na bagietki pochodzi z książki „Chleb domowy wypiek”, którą kilka dni temu wypatrzyłam w księgarni.

domowe bagietki z sezamem

 

Bagietki z sezamem
(porcja na 4 bagietki)

3 szklanki mąki pszennej
2 ¼ łyżeczki suchych drożdży
1 łyżka cukru
1 ½ łyżeczki soli
2 łyżki miękkiego masła lub margaryny
około ½ szklanki nasion sezamu
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania

 

 

 

Drożdże rozpuścić w 1 szklance cieplej wody z 1 łyżeczką cukru, odstawić na 5 minut. W dużej misce połączyć 2 szklanki mąki, resztę cukru i sól. Dodać masło lub margarynę i posiekać, by otrzymać ciasto o konsystencji kruszonki. Pośrodku zrobić wgłębienie, wlać drożdże z wodą. Wyrobić, aż cała mąka zostanie wchłonięta, dodać resztę mąki, zagnieść gładkie ciasto, przykryć, odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Ponownie dobrze wyrobić, uformować kulę, włożyć do miski, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski, odstawić na 10 minut, podzielić na 4 części, uformować bagietki, posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać sezamem.
Piec około 10-15 minut w temperaturze 200 ˚C do zrumienienia.

Wyrabiając ciasto dodałam do niego 2 łyżki sezamu. Piekłam 15 minut w 190 ˚C. Do ciasta można dać trochę więcej soli niż w przepisie.

świeże bagietki z sezamem

Bagietki z sezamem

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *