Ciasto drożdżowe z serem i borówkami

Zobaczyłam na półce w sklepie drożdżowy kołacz z serem i od razu pomyślałam, że świeże, pachnące i puszyste ciasto drożdżowe świetnie pasowałoby do popołudniowej kawy. Byłoby idealne na leniwy, sobotni podwieczorek, kiedy nigdzie nie trzeba się już spieszyć i można rozsiąść się z książką w ogrodzie. A gdyby tak jeszcze dodać borówek …

Od pomysłu do realizacji dzielił mnie już tylko jeden krok. Wróciłam do domu, przyniosłam z ogrodu borówki i zabrałam się za przygotowywanie ciasta.

Placek drożdżowy z serem i borówkami

Składniki na ciasto drożdżowe
5 dag świeżych drożdży
1 szklanka letniego mleka
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki

60-70 dag mąki pszennej
12,5 dag masła (roztopionego)
15 dag cukru
3 jaja

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i łyżką mąki. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.
Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy rozczyn drożdżowy, delikatnie mieszamy. Dodajemy jajka wymieszane z cukrem i zaczynamy wyrabiać ciasto drożdżowe.
W trakcie wyrabiania ciasta stopniowo dodajemy do niego roztopione masło. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż wchłonie całe masło i stanie się gładkie i elastyczne.
Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).

Składniki na masę serową
ok. 40 dag sera białego (zmielonego lub rozdrobnionego widelcem)
3 łyżki śmietany
4 łyżki cukru (może być mniej lub więcej, kwestia smaku)
2 jaja
1 budyń śmietankowy/waniliowy bez cukru

Przygotowujemy masę serową miksując lub mieszając ze sobą wszystkie składniki.

2 szklanki borówek

 

Wyrośnięte ciasto przekładamy do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsypujemy na cieście połowę borówek i dociskamy je delikatnie dłońmi do ciasta. Smarujemy ciasto masą serową i posypujemy pozostałymi borówkami.

ciasto drożdżowe z serem i borówkami

Pieczemy w temperaturze 180˚C przez ok. 40 minut, do suchego patyczka.

Studzimy, kroimy na kawałki i przenosimy się w miejsce, w którym w spokoju będziemy mogli delektować się smakiem świeżego, drożdżowego ciasta z owocami:-)

ciasto drożdżowe z serem i borówkami

różowa hortensja ogrodowa

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *