Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień w mojej kuchni zawsze smakuje śliwkami. Nie wyobrażam sobie schyłku lata bez smażenia śliwkowych powideł. I bez drożdżowego ciasta ze słodkimi węgierkami.

W roznoszącym się po całym domu zapachu świeżego drożdżowego ciasta jest coś niezwykle kojącego, zauważyliście?

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

650 g mąki pszennej
200 g cukru
200 g masła
50 g świeżych drożdży
250 ml mleka
3 jajka
8 g cukru wanilinowego
otarta skórka z 1 cytryny
szczypta soli

1 kg śliwek węgierek
cukier + cynamon do posypania śliwek

 

Roztapiamy masło i delikatnie podgrzewamy mleko.
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, mieszamy z mlekiem i łyżką mąki, odstawiamy do wyrośnięcia na kilka minut.

W dużej misce mieszamy mąkę z cukrem, solą, cukrem wanilinowym i skórką cytrynową. Dodajemy wyrośnięte drożdże, jajka i roztopione masło. Wyrabiamy gładkie, miękkie ciasto – jest dość rzadkie, ale dzięki temu drożdżowy placek pięknie nam wyrośnie, będzie miękki i puszysty. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce  na 1-1,5 godziny, aż podwoi objętość.

Myjemy śliwki i usuwamy z nich pestki.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na dużą blachę, układamy na nim połówki śliwek i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.

Ciasto pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 170-180 stopni C, to tzw. suchego patyczka.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *