Śliwkowy zawrót głowy. Drożdżowe ślimaczki ze śliwkami.

Dostałam 20 kg śliwek. Stoję nad ogromną skrzynką pełną pachnących, fioletowo niebieskich węgierek i zastanawiam się, co zrobić z taką ich ilością. Na myśl przychodzą mi tarty, drożdżówki, ucierane ciasto, knedle. Wszystko ze śliwkami.

Ale przecież nie zużyję do tego 20 kg… Sięgam do zakamarków pamięci i przypomina mi się jeden z ulubionych smaków dzieciństwa – powidło śliwkowe, które robiła moja ukochana Babcia. I już wiem, że w najbliższych dniach czeka mnie istny śliwkowy zawrót głowy. Będą ciasta i powidła.

Najpierw zrobię drożdżówki ze śliwkami. Już późno, ale lubię piec, gdy w domu panuje cisza i spokój, gdy nikt nie wpada co chwilę po coś do kuchni, nie zagląda mi przez ramię. Takie chwile należą wyłącznie do mnie, jestem wtedy sama ze swoimi myślami. Włączam cicho ulubioną muzykę i zabieram się do pracy. Rano na śniadanie będą świeże, pachnące drożdżówki.

Drożdżowe bułeczki ze śliwkami

Drożdżowe ślimaczki ze śliwkami

Drożdżowe ślimaczki ze śliwkami

50 dag mąki
10 dag cukru
10 dag margaryny
¼ litra mleka
2 jajka
3 dag świeżych drożdży
szczypta soli, cynamon
ok. 60 dag śliwek

 

Śliwki myjemy, przecinamy na pół i wyjmujemy pestki. Kroimy na mniejsze kawałki.

Przygotowujemy rozczyn z części mleka, drożdży, łyżeczki cukru i łyżki mąki. Odstawiamy na chwilę, żeby drożdże zaczęły pracować. (zwykle do przygotowania rozczynu używam lekko ciepłego mleka).

Jajka ucieramy z cukrem. W małym rondelku roztapiamy margarynę.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, utarte z cukrem jajka i szczyptę soli. Resztą letniego mleka zarabiamy ciasto. Gdy składniki się połączą dodajemy stopniowo margarynę i wyrabiamy ciasto tak długo, aż stanie się gładkie, lśniące i będzie odstawać od ręki. Wyrobione ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 1h, powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt, posypujemy cynamonem i pokrojonymi śliwkami, następnie zwijamy jak makowiec. Wałek z ciasta kroimy na ok. 3-4 cm porcje, każdą z nich delikatnie rozpłaszczamy i układamy na blasze.

drożdżówki ze śliwkami

Drożdżowe ślimaczki ze śliwkami

Pieczemy ok. 20-30 minut w średnio gorącym piekarniku, aż bułeczki nabiorą złotego koloru.

Ja z jednej części ciasta przygotowałam ślimaczki, z drugiej zwykłe bułeczki ze śliwkami.

rumiane drożdżowe bułeczki ze śliwkami

Bułeczki drożdżowe ze śliwkami

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *