Finger Food: kolorowe kulki serowe

Układam w głowie listę przekąsek na spotkanie sylwestrowe ze znajomymi. Lubię wymyślać i przygotowywać malutkie przekąski „na jeden kęs”, są bardzo wdzięczne i pięknie prezentują się na stole. Rok temu furorę zrobiły grissini z szynką i rukolą oraz mini wrapy z wędzonym łososiem.

Jutro mam ochotę przygotować kulki serowe, tartinki z ciasta francuskiego z pomidorami, mozzarellą, oliwkami i szynką, paluchy chlebowe z dipami … i zobaczę, co jeszcze przyjdzie mi do głowy :-)

Kolorowe kulki serowe

25 dag półtłustego twarogu
12,5 dag bryndzy
ewentualnie 1-2 łyżki śmietany

Do udekorowania kulek potrzebne będą np. pestki słonecznika, drobno posiekana szynka lub szczypiorek.

Finger Food_kulki serowe

Finger Food – kulki serowe

Twaróg i bryndzę rozgniatamy widelcem i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą,  ewentualnie pieprzem. Jeżeli masa serowa jest zbyt sucha (zależy to od twarogu), dodajemy 1-2 łyżki gęstej śmietany. Ale uwaga – masa nie może być również za rzadka, bo wtedy nie uformujemy z niej kulek.

Z sera formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w ulubionych dodatkach. Ja użyłam prażonych pestek słonecznika, szczypiorku, szynki i słodkiej papryki w proszku.

Wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *