Gnocchi z pomidorami i bazylią.

Gnocchi, małe włoskie kluseczki na jeden kęs, są bardzo wszechstronne i pozwalają na kulinarne eksperymenty. I za to je lubię. Można je przygotować z ziemniaków lub z warzywnego purée.  Podać z ulubionym sosem jako samodzielne danie lub jako smaczny dodatek do mięs.

Gnocchi to tradycyjna włoska potrawa. Każdy region (i zapewne każda pani domu) ma własny, oryginalny przepis na gnocchi. Najbardziej lubię je w wersji z pomidorami i świeżą bazylią, posypane parmezanem.

Gnocchi z pomidorami i bazylią

Porcja na 4 osoby:
1 kg ziemniaków
20 dag mąki pszennej
1 jajko
sól
1 średnia cebula, 1 ząbek czosnku
3 średniej wielkości pomidory ( poza sezonem można je zastąpić pomidorami z puszki)
2 łyżki posiekanych świeżych ziół (bazylia, oregano)
starty parmezan

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Obieramy, przeciskamy przez praskę i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy mąkę, jajko, szczyptę soli i szybko wyrabiamy na gładkie ciasto. Nie wyrabiamy go zbyt długo, bo rozgrzeje się od ciepła rąk i stanie się za bardzo lepiące.
Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części, z każdej formujemy wałek o średnicy ok. 2 cm i kroimy go na małe ok. 2 cm kawałki.
Każdej kluseczce nadajemy charakterystyczne dla gnocchi karby przetaczając ją po ząbkach widelca lub przygniatając ją delikatnie widelcem od góry tak, aby odbił się na niej wzór ząbków.

Przygotowujemy prosty sos pomidorowy: posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone na mniejsze części pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy kilka minut, aż sos zgęstnieje.

Gnocchi wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę. Gdy wypłyną na powierzchnię są gotowe – odcedzamy je i przekładamy na patelnię z sosem pomidorowym. Podsmażamy przez chwilę razem z sosem. Podajemy posypane świeżą bazylią i oregano oraz startym parmezanem.

 

Gnocchi z pomidorami i świeżą bazylią

Gnocchi z pomidorami i bazylią

P.S. Równie smaczne są odsmażane następnego dnia :-)

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *