Grissini z bazylią, suszonymi pomidorami i czosnkiem.

W książce „Smakowite prezenty” znalazłam zdjęcie ślicznie poskręcanych grissini z czosnkiem, anchois i pietruszką. Spodobały mi się tak bardzo, że postanowiłam „moje następne grissini tak właśnie będą wyglądały”. Pietruszkę zastąpiłam świeżą bazylią, zamiast anchois dodałam suszonych pomidorów i tak powstały aromatyczne, chrupiące włoskie paluszki. Idealne do schrupania podczas czytania książki lub oglądania filmu.

Grissini z bazylią, suszonymi pomidorami i czosnkiem

250 g mąki
150 ml cieplej wody
6 g drożdży
2 łyżki oliwy
5 g soli
2 suszone pomidory
1-2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
1 ząbek czosnku

Grissini z bazylią i suszonymi pomidorami

Grissini z bazylią i suszonymi pomidorami

Bazylię, pomidory i czosnek miksujemy z połową wody. W reszcie wody rozpuszczamy drożdże.
Do mąki dodajemy sól, rozpuszczone drożdże i oliwę. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając do niego bazylię zmiksowaną z pomidorami i czosnkiem.

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1h do wyrośnięcia.

Nastawiamy piekarnik na 170 stopni C z termoobiegiem.

Ciasto kroimy na cienkie paseczki, każdy delikatnie skręcamy i układamy na blasze.
Pieczemy ok. 8 minut.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *