Jogurtowe muffinki z gruszkami

Muffinki z sezonowymi owocami to jedne z moich ulubionych ciastek. Można je zrobić z dowolnymi owocami, przygotowanie jest dziecinnie proste, a poza tym świetnie nadają się na drugie śniadanie do pracy lub przekąskę podczas wycieczki. Jutro wybieramy się na krótki wypad w Gorce i z myślą o tym upiekłam muffinki z gruszkami i borówkami.

Jogurtowe muffinki z gruszkami

25 dag mąki
20 dag cukru
12,5 dag margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
140 ml jogurtu naturalnego
2 jajka
3 łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki imbiru w proszku
3 gruszki (moje ulubione to Konferencje)

Jogurtowe muffinki z gruszkami

Jogurtowe muffinki z gruszkami

Gruszki kroimy w drobną kostkę (nie obieramy).
Jak to przy muffinkach w jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon i imbir, a w drugiej mokre: roztopioną i przestudzoną margarynę, jogurt i jajka.
Następnie łączymy wszystko razem i krótko mieszamy, tylko do połączenia się składników. Dodajemy pokrojone gruszki i ponownie mieszamy.

Foremki na muffinki napełniamy ciastem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 25 minut do tzw. suchego patyczka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *