Kulinarna podróż przez Małopolskę

Zapach pieczonego na rożnie barana po szczawnicku przyjemnie drażni nos. Na wielkich stołach pysznią się tradycyjne wędliny, prawdziwe chleby na zakwasie, podhalańskie sery i wspaniałe miody z małopolskich pasiek. Bo Małopolska to kraina mlekiem i miodem płynąca. Przekonać mógł się o tym każdy, kto odwiedził dzisiaj plac Wolnica w Krakowie.

10. Małopolski Festiwal Smaku - finał w Krakowie

10. Małopolski Festiwal Smaku – finał w Krakowie

10. Małopolski Festiwal Smaku - finał w Krakowie

10. Małopolski Festiwal Smaku – finał w Krakowie

Dzisiaj i jutro na krakowskim Kazimierzu odbywa się finał 10. Małopolskiego Festiwalu Smaku. Kto potrafi docenić dobre jedzenie i nie ma jeszcze planów na weekend powinien wybrać się tam koniecznie.

Festiwal Smaku to nie lada gratka dla prawdziwych smakoszy – można nie tyko poznać kulinarne dziedzictwo Małopolski, ale również skosztować regionalnych specjałów: oscypka, karpia zatorskiego, kiełbasy lisieckiej, kapusty charsznickiej czy wspaniałych chlebów na zakwasie … Wymieniać można długo, bo Małopolska ma się czym chwalić.

10. Małopolski Festiwal Smaku - finał w Krakowie

10. Małopolski Festiwal Smaku – finał w Krakowie

Małopolski Festiwal Smaku, ukazujący kulinarne bogactwo Małopolski i promujący tradycyjne produkty, to największe wydarzenie kulinarne w regionie.

Wyjątkowych małopolskich smaków szukano już do czerwca podczas półfinałów w Wieliczce, Wadowicach, Oświęcimiu, Tarnowie, Miechowie, Nowym Targu i Starym Sączu. Małopolskie specjały konkurowały ze sobą w 4 kategoriach: tradycyjne specjały, ekologiczne przysmaki, jak u mamy oraz smakołyki z legendą. Zwycięzcy wszystkich półfinałów spotkali się dzisiaj w Krakowie w ostatnim starciu o serca i żołądki Małopolan.

Gdy w sobotnie popołudnie dotarłam na plac Wolnica pomiędzy stoiskami krążył już tłum wygłodniałych miłośników dobrego jedzenia. Nic dziwnego! Stoły uginały się od regionalnych specjałów.

10. Małopolski Festiwal Smaku - finał w Krakowie

10. Małopolski Festiwal Smaku – finał w Krakowie

Największe zainteresowanie wzbudzał pieczony na rożnie baran po szczawnicku, zwycięzca półfinału w Nowym Targu.

10. Małopolski Festiwal Smaku - finał w Krakowie

10. Małopolski Festiwal Smaku – finał w Krakowie

Spory tłumek kłębił się również przy stoisku ZPHU Elimex, gdzie można było skosztować mięsiwa z pieca. Tłumek był tak spory, że nie udało  mi się zrobić zdjęcia:-)

Bardzo lubię ryby, dlatego zaintrygował mnie pstrąg wędzony z Lipnicy Wielkiej, o którym – przyznaję ze wstydem – nigdy wcześniej nie słyszałam. Ze wstydem, bo nie wiem jak mogłam nie wiedzieć o tak genialnym pstrągu.

10. Małopolski Festiwal Smaku - finał w Krakowie

10. Małopolski Festiwal Smaku – finał w Krakowie

Zanim na dobre przepadłam pomiędzy straganami z tymi wszystkimi wspaniałościami postanowiłam znaleźć lody fasolowe „Piękny Jaś” z Doliny Dunajca (zwycięzca półfinału w Tarnowie), bo to ich byłam najbardziej ciekawa. No bo jak to, lody z fasoli? Przyznacie, że brzmi intrygująco i co najmniej dziwnie. Znalazłam, skosztowałam i cóż mam powiedzieć? Nie podbiły mojego podniebienia. Pomysł, owszem, bardzo oryginalny, ale smak nie zachwyca specjalnie. Raczej nie wróżę im wielkiej przyszłości.
Za to pierogi z fasolą, których można skosztować na tym samym stoisku, jak najbardziej na pochwałę zasługują:-)

10. Małopolski Festiwal Smaku - finał w Krakowie

10. Małopolski Festiwal Smaku – finał w Krakowie

Długo krążyłam między stoiskami oglądając z zaciekawieniem małopolskie przysmaki. Jestem wielką fanką naturalnych soków owocowych i warzywnych, nie mogłam więc odmówić sobie przyjemności skosztowania soków z Gospodarstwa Sadowniczego Barbary Kubis.
Jabłkowo-gruszkowy był przepyszny!

10. Małopolski Festiwal Smaku - finał w Krakowie

10. Małopolski Festiwal Smaku – finał w Krakowie

10. Małopolski Festiwal Smaku - finał w Krakowie

10. Małopolski Festiwal Smaku – finał w Krakowie

Jeszcze większym uwielbieniem darzę wszelkiego rodzaju sery, dlatego nie potrafiłam przejść obok nich obojętnie. Oscypki, bundz, bryndza, sery z czarnuszką, sery z kozieradką… Całe szczęście, że nie można było płacić kartą, bo chyba zrujnowałabym się zupełnie:-) Moje dzisiejsze kulinarne odkrycie to wyśmienite sery z Serowarni Magdalenka.

10. Małopolski Festiwal Smaku - finał w Krakowie

10. Małopolski Festiwal Smaku – finał w Krakowie

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że świeży, wiejski chleb najlepiej smakuje z wyśmienitym górskim serem lub miodem prosto z pasieki. Mniaaamm…

10. Małopolski Festiwal Smaku - finał w Krakowie

10. Małopolski Festiwal Smaku – finał w Krakowie

10. Małopolski Festiwal Smaku - finał w Krakowie

10. Małopolski Festiwal Smaku – finał w Krakowie

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *