Leniwe sobotnie popołudnie i tarta rabarbarowa z bezą

Właśnie miała miejsce inauguracja sezonu rabarbarowego w mojej kuchni. Nareszcie! Nie mogłam się doczekać. Leniwe sobotnie popołudnie to dobry moment na zrobienie rabarbarowego ciasta. Potem z kawałeczkiem takiego pysznego deseru można się zaszyć gdzieś w kąciku, zatopić w lekturze i odpocząć po całotygodniowej gonitwie. Lubię takie chwile.

Tarta rabarbarowa z bezą

Tarta rabarbarowa z bezą

Tarta rabarbarowa z bezą

ciasto:
250 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
80 g cukru pudru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko

Zagniatamy kruche ciasto, owijamy je folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.

Gdy ciasto się chłodzi, zajmujemy się rabarbarem.

nadzienie rabarbarowe:
1 kg rabarbaru
5 łyżek cukru
szczypta cynamonu, szczypta kardamonu
2 łyżki bułki tartej

Rabarbar obieramy i kroimy na małe 1-2 cm kawałki. Przekładamy go na suchą patelnię, dodajemy cukier, cynamon oraz kardamon i dusimy wszystko przez kilka minut, aż rabarbar puści sok i lekko zmięknie. Odcedzamy go na sitku i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy przestygnie dodajemy 2 łyżki bułki tartej.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
Rozwałkowujemy ciasto i przekładamy je do formy na tartę. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto delikatnie się zrumieni.

Na podpieczonym spodzie tarty rozprowadzamy rabarbar i wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut.

W tym czasie ubijamy białka na bezę.

beza:
2 białka
szczypta soli
100 g cukru

Ubite białka rozprowadzamy na nadzieniu rabarbarowym i pieczemy jeszcze 10-15 minut, aż beza delikatnie się zrumieni.

Tarta rabarbarowa z bezą

Tarta rabarbarowa z bezą

Smacznego:-)

2 Comments

    • uwielbiam słodko-kwaśne ciasta z rabarbarem. Tarta zniknęła w jedno popołudnie:-) Czas na kolejne rabarbarowe ciasto, myślę, że tym razem będą to drożdżówki z rabarbarem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *