„MammaMia” czyli kulinarna podróż przez Italię

Kilka dni temu do moich rąk trafiła książka „MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska” Cristiny Bottari. Pełna przepisów na pyszne włoskie dania i „perełek mądrości” przydatnych każdej (nie tylko włoskiej) pani domu. Pięknie wydana, w twardej oprawie, ilustrowana prywatnymi zdjęciami autorki. Zakochałam się w niej od pierwszego wejrzenia.

Przejrzałam ją z zainteresowaniem i od razu nabrałam chęci, aby przygotować przynajmniej kilkanaście włoskich dań wg przepisów pani Bottari. Na pierwszy ogień „poszedł” placek ze szpinakiem i ricottą – pyszny. Pisałam o nim w ubiegłym tygodniu.  Teraz dojrzewam do przygotowania dyniowych gnocchi – dynia już czeka ;-). Na pewno jeszcze nie raz sięgnę do tej książki, a zaczerpnięte z niej przepisy pojawią się na tym blogu.

W książce nie znajdziemy wyszukanych, restauracyjnych dań i ich do przesady wystylizowanych zdjęć. Ta książka to zbiór wypróbowanych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie przepisów na dobre, domowe, włoskie jedzenie. Dana proste, ale przyrządzane z produktów wysokiej jakości.

Bottari wyraźnie mówi „jeśli chcesz dobrze gotować poszukiwanie dobrej jakości powinno być zawsze twoim priorytetem”. Podkreśla znaczenie dobrych produktów, pochodzących od lokalnych producentów. Przy każdym daniu podpowiada, jakie wino najlepiej do niego pasuje, a pomiędzy przepisy wplata swoje opowieści o winach, serach, oliwkach i innych pysznościach.

 

książka MammaMia.Prawdziwa kuchnia włoska.

Cristina Bottari: „MammaMia.Prawdziwa kuchnia włoska”

W książce znajdziemy nie tylko przepisy, ale również „perełki mądrości” dotyczące np. przygotowywania ciasta na makaron, gotowania mięsa czy uprawy warzyw. Autorka podpowiada nawet, jak zrobić ziołowy ogródek, aby mieć pod ręką podstawowe przyprawy, konieczne w włoskiej kuchni. I tak przy okazji pomyślałam sobie, jak bardzo w tym roku byłam dumna ze swojego ziołowego ogródka na balkonie, gdzie rosły bazylia, oregano, rozmaryn, rukola, pietruszka i malutkie pomidorki. Jaka to była przyjemność w letni gorący dzień zerwać na balkonie świeżą bazylię do pomidorów…

MammaMia to nie tylko kulinarna podróż przez Italię. To również wspomnienia autorki z dzieciństwa i utrwalone na fotograficznej kliszy momenty ze spotkań przy rodzinnym stole, zakupów na targu czy wakacyjnych wyjazdów. Oglądamy zdjęcia z kuchni i ogrodu, migawki z targów, podziwiamy wiejskie i nadmorskie pejzaże.

ksiażka MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska.

Cristina Bottari: „MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska”

To właśnie prywatne zdjęcia autorki i perełki mądrości czynią tą książkę wyjątkową. Dzięki nim nie jest to zwykła książka kucharska, a raczej vademecum (włoskiej) pani domu. Dodam jeszcze, że książka została nagrodzona w międzynarodowym konkursie Gourmand World Cookbook Award jako najlepsza na świecie książka kucharska poświęcona kuchni włoskiej.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *