Muffiny jogurtowe z rabarbarem

Zachciało mi się czegoś słodkiego do porannej kawy. Pierwsza myśl: puszyste, pachnące drożdżówki. Druga: nie mogę przecież tak długo czekać na pierwszą dawkę kofeiny! Wniosek: muffiny. Cudowne w swej prostocie i szybkości przygotowania. Minuta mieszania, dwadzieścia minut pieczenia i gdy wychodzę spod prysznica śniadanie jest gotowe. To się nazywa dobry początek dnia :-)

Muffinki jogurtowe z rabarbarem

Muffinki jogurtowe z rabarbarem

Muffinki jogurtowe z rabarbarem

(składniki na ok. 15 sztuk)

360 g mąki pszennej
160 g cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki kardamonu
100 g roztopionego masła
250 ml jogurtu naturalnego
2 jaja
300 g rabarbaru (obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki)

Muffinki jogurtowe z rabarbarem

Muffinki jogurtowe z rabarbarem

Muffinki jogurtowe z rabarbarem

Muffinki jogurtowe z rabarbarem

Nastawiamy piekarnik na 190 stopni C (grzanie góra i dół).

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem i przyprawami. Jogurt łączymy z jajkami oraz roztopionym i przestudzonym masłem.

Płynne składniki łączymy z sypkimi i krótko mieszamy (tylko do połączenia się składników). Dodajemy pokrojony na kawałki rabarbar i znowu mieszamy.

Przekładamy ciasto do foremek lub papilotek, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut, aż wierzch muffinów delikatnie zbrązowieje.

Muffinki jogurtowe z rabarbarem

Muffinki jogurtowe z rabarbarem

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *