Muffiny z płatkami owsianymi, jabłkami i cynamonem

Po dłuższej przerwie znowu mam ochotę piec muffiny i wymyślać ich nowe wersje, słodkie jak i słone. Dzisiaj pachnące jabłkowo – cynamonowe muffinki z płatkami owsianymi, świetnie nadające się na „małe co nieco” na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Muffiny z płatkami owsianymi, jabłkami i cynamonem

(porcja na 12 muffinów)

100 g mąki pszennej
150 g płatków owsianych górskich
60 g cukru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

150 ml maślanki
100 ml musu jabłkowego lub jabłka startego na bardzo drobnej tarce
1 jajo
50 g roztopionego masła

250 g jabłek

 

Jabłka obieramy lub nie (zależnie od upodobań) i kroimy w drobną kostkę.

Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem, solą, cukrem i płatkami owsianymi. Maślankę łączymy z musem jabłkowym, jajkiem i roztopionym masłem, wlewamy do suchych składników, dodajemy jabłka i wszystko mieszamy.

Przekładamy do foremek na muffinki i pieczemy w 180 stopniach C około 20-25 minut.

Muffiny z jabłkami, płatkami owsianymi i cynamonem

Muffiny z jabłkami, płatkami owsianymi i cynamonem

Muffiny z jabłkami, płatkami owsianymi i cynamonem

Muffiny z jabłkami, płatkami owsianymi i cynamonem

Muffiny z jabłkami, płatkami owsianymi i cynamonem

Muffiny z jabłkami, płatkami owsianymi i cynamonem

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *