Czas na śliwki. Murzynek ze śliwkami.

Sezon na śliwki w pełni. Na straganach pysznią się żółte mirabelki, fioletowoczerwone i żółtozielone renklody, granatowe węgierki. Śliwki małe i duże, owalne i okrągłe. Wszystkie dojrzałe, pachnące, soczyste i słodkie. Po prostu pyszne.

Aż trudno mi się zdecydować, które wybrać. I co z nich zrobić. Upiec ciasto czy zrobić konfiturę? A może zamarynować i podać później ze schabem lub boczkiem? W końcu wybieram węgierki i decyduję się na murzynek ze śliwkami.

Śliwki

Śliwki

Murzynek ze śliwkami

20 dag margaryny
20 dag cukru
3 łyżki gorzkiego kakao
8 łyżek wody
1 łyżka dobrej przyprawy do piernika (kupując przyprawę do piernika wybierajcie taką, która ma w składzie wyłącznie przyprawy, a nie mąkę jako „wypełniacz”).

30 dag mąki pszennej
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli, cynamon,

ok. 50 dag śliwek węgierek, cukier puder do posypania ciasta

W małym garnku rozpuścić margarynę z cukrem, kakao, przyprawą do piernika i wodą. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki dokładnie się połączą i masa będzie miała jednolitą konsystencję. Odstawić do ostygnięcia.

Śliwki umyć, przeciąć na pół, wyjąć pestki. Średniej wielkości tortownicę lub formę na keks posmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Włączyć piekarnik na 180 stopni.

Oddzielić białka od żółtek. Do przestudzonej masy dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cukier waniliowy. Całość dokładnie wymieszać (ręcznie lub mikserem). Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.

Ciasto przełożyć do foremki. Na cieście ułożyć śliwki (skórką do spodu), posypać sporą szczyptą cynamonu i 2 łyżeczkami cukru.

Piec ok. 50 minut w 180 stopniach.

Murzynek ze śliwkami

Murzynek ze śliwkami

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *