Pasta do pieczywa z pieczarek i białej fasolki.

Znalazłam w zeszycie nieco zapomniany przepis na pastę z pieczarek i fasoli. To jedno z moich ulubionych „smarowidełek” do chleba. Dawno jej nie robiłam. Wczoraj świetnie pasowała do świeżych bagietek z sezamem.

Przepis odpisałam dawno temu z jakiejś gazety, nie pamiętam już z jakiej. Często go modyfikuję w trakcie robienia pasty, w zależności od dodatków i przypraw, jakie akurat mam pod ręką. Przepis na wczorajszą wersję pasty:

Pasta do pieczywa z pieczarek i białej fasolki

ok. 25 dag pieczarek
ok. 25 dag białej fasolki z puszki
2 średniej wielkości cebule
1 jajko, ugotowane na twardo
2 łyżki serka mascarpone (można zastąpić śmietaną, jogurtem, serkiem homogenizowanym)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku
gałka muszkatołowa, pieprz, sól

Fasolę odsączamy z zalewy, przepłukujemy na sicie pod bieżącą wodą. Jajko drobno siekamy.
Pieczarki i cebulę drobno kroimy, smażymy na maśle, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Gdy przestygną miksujemy z fasolą, jajkiem i serkiem.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki lub szczypiorek.

bagietka z pastą z pieczarek i białej fasoli

Pasta do pieczywa z pieczarek i białej fasolki

Pasta kanapkowa z pieczarek i białej fasolki

Pasta do pieczywa z pieczarek i białej fasolki

 

P.S. Jeśli lubicie różnego rodzaju pasty do pieczywa, wypróbujcie również przepis na pastę z cieciorki oraz pastę z białej fasoli i rukoli. Smacznego!

Ciekawa jestem jakie są Wasze ulubione pasty do pieczywa. Podzielcie się pomysłami w komentarzach:-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *