Pasta z ciecierzycy z ziołową nutą

Niepozorna ciecierzyca świetnie komponuje się ze świeżymi ziołami: kolendrą, pietruszką, rozmarynem, a także z suszonymi pomidorami, pieczoną papryką lub bakłażanem. Wystarczy trochę ciecierzycy i któryś z tych dodatków, aby w kilka minut przygotować pyszną pastę do chleba. To naprawdę proste!

Pasta z ciecierzycy z ziołową nutą

25 dag ciecierzycy (wcześniej ugotowanej lub z puszki)
sok z ½ cytryny
1 łyżka oliwy
1 łyżka wody
½ łyżeczki soli morskiej
1 ząbek czosnku
2 łyżki świeżych ziół (np. bazylii, kolendry, pietruszki, rozmarynu)

5 łyżek ziaren sezamu
2 łyżki oliwy

Pasta z ciecierzycy z ziołową nutą

Pasta z ciecierzycy z ziołową nutą

1. Sezam prażymy na suchej patelni, aż delikatnie zbrązowieje i zacznie intensywnie pachnieć. Przesypujemy go do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie za pomocą blendera rozdrabniamy ziarna sezamu na proszek i miksujemy z 2 łyżkami oliwy.

2. Siekamy zioła i miksujemy je z łyżką oliwy i łyżką wody.

3. Do pasty sezamowej dodajemy ciecierzycę, sól, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła. Wszystko miksujemy na jednolita masę.

Gotowe:-) Lubię tą pastę z ciemnym, pełnoziarnistym chlebem lub grzankami.

Pasta z ciecierzycy z ziołową nutą

Pasta z ciecierzycy z ziołową nutą

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *