Pieczone ziemniaki z zielonym sosem z rukoli.

Po południu odebrałam telefon: „Cześć, jestem w okolicy, wpadnę za godzinę lub dwie. Napiję się herbaty i pojadę w dalszą trasę”. To był jeden z tych dni, kiedy wiele spraw równocześnie domagało się mojej uwagi. Ale przecież nie trzeba pilnować ziemniaków w piekarniku, a przygotowanie sosu trwa tylko kilka minut.

Pieczone ziemniaki z zielonym sosem z rukoli

Bierzemy po 2 średniej wielkości ziemniaki na osobę.
Umyte ziemniaki (nie obieramy ich wcześniej) zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 200˚C.


Sos z rukoli (porcja dla 4 osób):
3/4 szklanki oliwy lub oleju
4 duże garście rukoli
1 garść bazylii
3 ząbki czosnku
12 dag sera żółtego
2-3 suszone pomidory
sól, pieprz

Rukolę i bazylię drobno siekamy. Ser ścieramy na drobnej tarce lub kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i rozgniatamy.
Oliwę, zioła i czosnek miksujemy tak długo, aż sos będzie miał jednolitą konsystencję. Dodajemy starty żółty ser i miksujemy jeszcze przez chwilę. Kosztujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na końcu dodajemy posiekane suszone pomidory i mieszamy sos łyżką.

Upieczone ziemniaki nacinamy na środku i wypełniamy ziołowym sosem. Podajemy gorące.

Pieczony ziemniak z zielonym sosem z rukoli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *