Piernik najlepszej żony

Aromat korzennych przypraw do piernika: cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej i imbiru jest dla mnie jednym z najpiękniejszych zapachów. Kojarzy mi się z jesienno-zimowymi wieczorami spędzanymi w domowym zaciszu, ze świętami, z zimowymi wyjazdami na narty. Z piernikiem i z grzanym winem. Muszę się do czegoś przyznać – uwielbiam pierniki.

Ale smakują mi tylko w okresie jesienno-zimowym, więc tylko wtedy je piekę. Nadrabiam długie miesiące „piernikowego postu”, wertuję babcine zeszyty w poszukiwaniu starych przepisów i przeglądam kulinarne blogi w poszukiwaniu nowych. Wtedy piekę je (za)często. Ale jakoś nikt nie narzeka :-)

Tydzień temu byłam w Toruniu i pozwoliłam sobie na „małe” piernikowe szaleństwo: odwiedziłam fantastyczne muzeum piernika, piekłam pierniki pod okiem mistrza piernikarskiego, widziałam piernikową aleję gwiazd. Były również przepyszne lody piernikowe i piernikowe piwo. Ale o tym wszystkim napiszę już wkrótce.

Wracając do tematu piernika – z muzeum piernika przywiozłam kilka przepisów i właśnie wypróbowałam pierwszy z nich o intrygującej nazwie „piernik najlepszej żony” :-)

Piernik najlepszej żony

Składniki:
35 dag prawdziwego miodu
50 dag mąki
10 dag masła
3 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
przyprawa do piernika

bakalie

czekolada do polania

Wykonanie:
Rozpuścić miód na małym ogniu, dodać przyprawy, masło, wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Gdy masa ostygnie, dodać, ucierając, po jednym żółtku. Z białek ubić pianę i wszystko delikatnie wymieszać. Dodać bakalie. Wlać do podłużnej formy i piec godzinę w temp. 180 stopni C. Po upieczeniu wyjąc z formy i polać rozpuszczoną gorzką czekoladą.

Piernik najlepszej żony

Piernik najlepszej żony

Do ciasta dodałam 3 łyżki przyprawy do piernika i szklankę bakalii (orzechy + rodzynki). Dodałam również 2 łyżki pysznych, smażonych wiśni, które zrobiłam latem. Ciasto było bardzo twarde (takie jak na wykrawane pierniczki), dlatego dodałam do niego jeszcze 2 łyżki kwaśnej śmietany. Ja nie polałam piernika czekoladą, bo nie przepadam za ciastami z polewą.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *