Piernikowe biscotti z żurawiną i orzechami

Witajcie w ten piękny poniedziałkowy poranek. Za oknem świeci słońce, w radio Michael Bublé śpiewa „Let it snow”, a kuchnia cudownie pachnie cynamonem, miodem i orzechami. To wyraźny znak, że zbliżają się święta. Właśnie upiekłam piernikowe biscotti.

Lubię stan lekkiej przedświątecznej gorączki, która towarzyszy mi zwykle w ostatnim tygodniu przed świętami.

Lubię ten czas, gdy zaczynam wypiekać ogromne ilości pierniczków i bożonarodzeniowych ciasteczek, żeby je później pięknie zapakować i obdarować nimi rodzinę oraz przyjaciół. Obdarowanie kogoś własnoręcznie przygotowanym prezentem to jak podarowanie mu cząstki samego siebie, to jak znak „jesteś dla mnie kimś ważnym, zależy mi na tobie”.

Lubię wolne od pracy chwile, które spędzam w kuchni zagniatając ciasto, mieszając korzenne przyprawy, wykrawając ciasteczka, ozdabiając pierniczki. Lubię te proste, powtarzalne czynności, przy których myśli się uspokajają i koncentrują na tym, co naprawdę w życiu ważne.

Zanim upiekę gwiazdki cynamonowe i wspaniałe migdałowe ciasteczka z orzechami laskowymi, które rok temu wywołały najwięcej „ochów” i „achów” u obdarowanych, chciałam wypróbować jakiś przepis na biscotti, które podobno wyśmienicie smakują z grzanym winem lub gorącą czekoladą.

Jeżeli rzeczywiście są takie pyszne, znajdzie się dla nich miejsce w tegorocznych paczuszkach z ciasteczkami. Znalazłam kilka przepisów na biscotti, zacznę od piernikowych. Przepis na piernikowe biscotti pochodzi z tej strony, trochę go zmieniłam.

Piernikowe biscotti z żurawiną i orzechami

2 duże jajka
2 ¼ szklanki mąki
1 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
¾ szklanki brązowego cukru
½ szklanki suszonej żurawiny
1 szklanka orzechów włoskich, posiekanych
¼ szklanki prawdziwego miodu
2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
2 łyżki soku z pomarańczy

Wymieszać w misce suche składniki: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę, imbir, cynamon i gałkę muszkatołową. Dodać żurawinę i orzechy, ponownie wymieszać.
W szklance wymieszać miód z sokiem pomarańczowym, jajkami i skórką pomarańczową. Wlać do suchych składników i dokładnie wymieszać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Ciasto podzielić na 2 części. Z każdej części uformować podłużny, płaski chlebek.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 30 minut.

Ciasto na piernikowe biscotti

Chlebki wyjąć z piekarnika, przestudzić przez ok. 10 minut i pokroić po skosie na kromeczki o grubości ok. 1 cm. Kromeczki ułożyć płasko na blaszce i ponownie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec jeszcze ok. 10 minut.

Piernikowe biscotti z żurawiną i orzechami

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *