Piernikowe ludziki

Z Torunia – polskiej (a może i światowej) stolicy pierników – przywiozłam nowe foremki na pierniczki. Jedną z nich jest mały „Ciastek”. Od dawna na niego polowałam i przez przypadek znalazłam go właśnie w Toruniu. Jest tak słodki, że od razu musiałam go wypróbować :-)

Piernikowe ludziki

45 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
1 łyżka przyprawy do pierników
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
1 łyżeczka kakao

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami.

6 dag miękkiego masła
½ szklanki cukru trzcinowego
½ szklanki zwykłego cukru
½ szklanki miodu
1 jajko

1-2 łyżki gęstej śmietany

Masło ucieramy z miodem i cukrem, następnie dodajemy jajko. Ucieramy  jeszcze przez chwilę, aż wszystko się połączy. Wsypujemy porcjami mąkę z przyprawami i mieszamy. Gdy wsypiemy całą mąkę wyrabiamy ciasto ręcznie. Jeżeli ciast jest zbyt twarde dodajemy 1-2 łyżki gęstej śmietany.

Wstawiamy ciasto do lodówki na ok. 30 minut, żeby nieco stwardniało. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i foremką wycinamy pierniczki.

Pieczemy ok. 8-9 minut w temp. 180 stopni C.

Piernikowe ludziki

Piernikowe ludziki

 

A te zdjęcia zrobiłam w sobotę w Muzeum Piernika w Toruniu. Więcej na temat samego muzeum i pieczenia w nim pierniczków już wkrótce.

Toruń stolicą pierników

Toruń stolicą pierników. Zdjęcie zrobione w Muzeum Piernika w Toruniu.

Muzeum Piernika w Toruniu

Muzeum Piernika w Toruniu

Muzeum Piernika w Toruniu

Muzeum Piernika w Toruniu

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *