Podwieczorek na trawie. Tarta razowa ze szpinakiem.

Lubię wrzesień, lubię dni późnego lata. Ich chłodne, rześkie poranki i ciepłe, słoneczne popołudnia. Powietrze, które powoli zaczyna pachnieć jesienią. Wrzosy w ogrodzie, które sygnalizują schyłek lata. Mimo to ta pora roku zawsze nastraja mnie nieco nostalgicznie i sprawia, że chociaż lato jeszcze na dobre nie odeszło ja już za nim tęsknię.

W słoneczne wrześniowe dni – takie jak dzisiaj – oswajam się powoli z myślą, że lato wkrótce przeminie. Mam wrażenie, że w tym roku nie wykorzystałam go tak jak trzeba, nie zdążyłam się nim nacieszyć. Pewne niezbyt szczęśliwe sploty okoliczności sprawiły, że nigdzie nie wyjechałam, nie miałam urlopu. Czuję przez to pewien niedosyt, bo podróżowanie i odkrywanie nowych miejsc to jedna z moich największych pasji. Niestety, nie zawsze można mieć wszystko pod kontrolą. Nie zawsze udaje się nadać sprawom taki bieg, jaki nam odpowiada. Dlatego w tym roku bardziej niż zwykle żal mi przemijającego lata. Dlatego tak łapczywie chłonę wszystkie słoneczne dni i chcę je jak najlepiej wykorzystać.

jesień w ogrodzie - kwitnące fioletowe wrzosy

Jesień w ogrodzie, wrzosy.

Jest piękne i ciepłe popołudnie. Idealne na zjedzenie podwieczorku w plenerze. Zauważyliście, że jedzenie w ogrodzie, na działce, w parku czy na górskim szlaku zawsze smakuje lepiej niż w domu? Smaki są pełniejsze, bardziej wyraziste, a my – oszołomieni świeżym powietrzem, wiatrem i słońcem – smakujemy każdy kęs i czerpiemy z tego większą przyjemność niż zwykle.

Kiedy ostatni raz byliście na prawdziwym pikniku? Takim, na który zabraliście wiklinowy kosz wypełniony smakołykami, kolorowe serwetki, obrus w kratę i koc? Bo ja… chyba jeszcze nigdy. Nie mam nawet piknikowego kosza. Muszę to zmienić przed nadejściem kolejnego lata.

Tymczasem robię tartę szpinakową i uciekam z nią do ogrodu…

kwitnące fioletowe wrzosy

Jesień w ogrodzie, wrzosy.


Razowa tarta ze szpinakiem

Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej razowej
2 łyżki otrąb owsianych
¾ szklanki jogurtu naturalnego
1 jajko
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia

Do miski wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy otręby, jajko i jogurt. Mieszamy wszystkie składniki, zagniatamy ciasto, owijamy je folią i wkładamy na 30-45 minut do lodówki. Gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy farsz szpinakowy.

Składniki na farsz:
40 dag mrożonych liści szpinaku
1-2 ząbki czosnku
łyżka masła
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
serek śmietankowy z czosnkiem, ok. 140 g (użyłam serka „Twój Smak” z Piątnicy)
1 duży pomidor

Obieramy czosnek i drobno siekamy. W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy czosnek i mrożony szpinak. Dusimy kilka minut, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy do szpinaku 70 g serka (połowę opakowania) i delikatnie mieszamy.

Formę na tartę lub tortownicę wylepiamy ciastem i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

Na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy pozostałą część serka i rozkładamy masę szpinakową. Posypujemy pokrojonym w drobną kostkę pomidorem. Wstawiamy na piekarnika na kolejne 10-15 minut.

Smacznego :-)

podwieczorek na trawie - razowa tarta ze szpinakiem

Podwieczorek na trawie. Razowa tarta ze szpinakiem i brokułami

Razowa tarta ze szpinakiem i brokułami

Tarta razowa ze szpinakiem i brokułami.

P.S. Gdy robiłam tartę ktoś powiedział „ja szpinaku jeść nie będę”, dlatego jedną połowę tarty zrobiłam ze szpinakiem a drugą z brokułami i pomidorem. Rezultat był taki, że połówka szpinakowa zniknęła jednak w mgnieniu oka, a osoba niejedząca szpinaku nagle go polubiła :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *