Proste przyjemności. Drożdżowe rogale z bryndzą i suszonymi pomidorami.

W sobotni lub niedzielny poranek, kiedy nigdzie się nie spieszysz, zrób dla siebie coś dobrego. Przygotuj kruche, pachnące rogaliki z serowo-pomidorowo-ziołowym farszem. Zrób do tego dobrą, aromatyczną kawę. A później ciesz się tak fantastycznie rozpoczętym dniem.

Czy proste przyjemności nie są najfajniejsze? W domu unosi się zapach drożdżowego ciasta, piję dobrą kawę, jem świeże rogaliki i obserwuję, jak za oknem przez poranną jesienną mgłę coraz odważniej przebija się słońce. To będzie dobry dzień – myślę sobie.

proste przyjemności - smaczne śniadanie i dobra kawa

Rogale krucho-drożdżowe z bryndzą i suszonymi pomidorami

Krucho-drożdżowe rogaliki z bryndzą i suszonymi pomidorami

Ciasto:
25 dag mąki pszennej
12,5 dag schłodzonego masła
1 jajko
3 łyżki mleka
2,5 dag drożdży
łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru

Z mleka, cukru i drożdży przygotowujemy zaczyn. Za pomocą noża mąkę siekamy z masłem, dodajemy jajko, sól i zaczyn drożdżowy. Zarabiamy ciasto i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie do rogalików.

Nadzienie:
20 dag twarogu
12 dag bryndzy
4 suszone pomidory
2 łyżki świeżych ziół (użyłam bazylii, oregano i natki pietruszki)
sól i pieprz do smaku

Twaróg i bryndzę rozdrabniamy widelcem, dodajemy pokrojone pomidory i posiekane zioła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe.

Wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na 2 części. Każdą część rozwałkowujemy i od płytkiego talerza lub spodu tortownicy wycinamy koło, dzielimy je na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładamy sporą łyżeczkę farszu, formujemy rogale, smarujemy żółtkiem i układamy na blaszce.

Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra i dół, bez termoobiegu.

Smacznego!

Rogaliki krucho-drożdżowe z bryndzą i suszonymi pomidorami

Rogaliki z bryndzą i suszonymi pomidorami

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *