Rabarbar z malinami pod owsianką kruszonką

Lubicie owoce zapiekane pod kruszonką? Ja uwielbiam. Sezon na rabarbar w pełni, dlatego zachęcam Was dzisiaj do zrobienia rabarbaru pod owsianą kruszonką. Prosty przepis na pyszny, wiosenny podwieczorek.

Rabarbar z malinami pod owsianą kruszonką

Składniki:
4 łodygi rabarbaru
1 szklanka malin (użyłam mrożonych)
1-2 płaskie łyżki cukru

Kruszonka:
50 g zimnego masła
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki otrębów owsianych
3 płaskie łyżki cukru

 

Przygotuj kruszonkę – wymieszaj wszystkie składniki dłońmi, aż powstaną małe grudki.

Obierz rabarbar i pokrój go na małe 1-2 cm kawałki.
Wymieszaj rabarbar z malinami i cukrem. Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego średniej wielkości (wysmarowanego wcześniej masłem).

rabarbar z malinami

 

Posyp kruszonką.
Piecz ok. 20 minut w temp. 180 stopni C.

To już wszystko. Podwieczorek gotowy. Smacznego!

Rabarbar z malinami pod owsianą kruszonką

P.S. zapiekany rabarbar wspaniale smakuje z lodami waniliowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *