Śniadanie na piątek: Rolki cynamonowo-orzechowe

Cynamonowo-orzechowe bułeczki tworzą wspaniały duet z porannym espresso czy cappuccino, a rozchodzący się podczas ich pieczenia zapach odpręża i wprawia w dobry nastrój. Czy można lepiej zacząć poranek?

Ostatnie dni były bardzo intensywne i jestem nimi trochę zmęczona. Dwudniowa wyjazdowa konferencja, podróż, wychodzenie z domu wcześnie rano i powroty przed północą. Dlatego dzisiaj rano miałam ochotę nieco „wyhamować” i spokojnie rozpocząć nowy dzień. Stąd pomysł by upiec cynamonowe bułeczki do porannej kawy. A potem je zjeść, bez pośpiechu przeglądając gazetę.

Rolki cynamonowo-orzechowe

Ciasto:

30 dag mąki pszennej
12,5 dag schłodzonego masła lub margaryny
3 łyżki cukru
szczypta soli
4 łyżki mleka
3 dag świeżych drożdży
1 jajko

Z delikatnie podgrzanego mleka, łyżeczki cukru i drożdży przygotowujemy zaczyn. Odstawiamy na chwilę, aby drożdże zaczęły pracować.
Mąkę siekamy z masłem, dodajemy cukier, sól, jajko, zaczyn drożdżowy i ze wszystkich składników zarabiamy gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy cynamonowo-orzechowe nadzienie:

10 dag masła lub margaryny
1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
2-3 łyżki cynamonu
3 łyżki miodu

Masło rozpuszczamy, dodajemy do niego miód, orzechy i cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy.

Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części, każdą rozwałkowujemy na prostokąt. Na cieście rozsmarowujemy równomiernie cynamonowo-orzechowe nadzienie. Zwijamy wzdłuż dłuższego brzegu jak roladę i kroimy na kawałki o długości ok. 4 cm.

cynamonowo-orzechowe bułeczki

Układamy na blasze, wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika (grzanie góra i dół) i pieczemy ok. 20 minut, aż bułeczki nabiorą złotego koloru.

Smacznego :-)

upieczone rolki cynamonowo-orzechowe

 

cynamonowo-orzechowe zawijańce

bułeczki śniadaniowe cynamonowo-orzechowe

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *