Sezon na rabarbar. Ucierane ciasto z rabarbarem.

Lekko kwaskowate rabarbarowe ciasto, posypane cukrem pudrem lub kruszonką, nierozerwalnie kojarzy mi się z wiosną i przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Z zakamarków pamięci wypływają obrazki z weekendowych wyjazdów na działkę lub wycieczek do lasu, na które zabieraliśmy zawinięte w lnianą ściereczkę ciasto z owocami.

Pamiętam również orzeźwiający smak rabarbarowo-truskawkowego kompotu, który robiła  moja Mamy. Mistrzostwo świata. Tęsknię za tymi smakami z dzieciństwa. Chyba nie ja jedna:-)

Rozpoczął się rozkoszny okres pieczenia ciast z sezonowymi owocami. Jako pierwsze pojawia się u mnie zawsze ciasto z rabarbarem. Później przychodzi pora na najlepszy na świecie torcik truskawkowy według przepisu mojej Babci. A jeszcze później te wszystkie pyszności z jagodami, malinami i śliwkami. Czy może być coś lepszego?

Lubię kwaskowaty, lekko orzeźwiający smak rabarbaru, który doskonale współgra ze słodkim ciastem: ucieranym, drożdżowym lub kruchym. Sezon na rabarbar w pełni, więc staram się go wykorzystać. Rabarbarowe ciasta pojawiają się jedno za drugim, ale chyba nikt nie ma mi tego za złe, bo zawsze zostają zjedzone do ostatniego okruszka.

Za każdym razem, gdy widzę na straganie zielono-różowe łodyżki rabarbaru, nie mogę się powstrzymać przed kupieniem większej ilości. Nie inaczej było wczoraj. Przyniosłam do domu tyle rabarbaru, że wystarczyło go na ucierany placek i zostało jeszcze na rabarbarowe muffinki, które mam zamiar upiec jutro.

Ucierane ciasto z rabarbarem

Ucierane ciasto z rabarbarem

Ucierane ciasto z rabarbarem

80 dag rabarbaru (waga po obraniu)
25 dag masła
25 dag cukru pudru
4 jaja
35 dag mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier do posypania rabarbaru

Zaczynamy od rabarbaru. Obieramy go, kroimy na mniejsze kawałki, zasypujemy 3-4 łyżkami cukru i odstawiamy na chwilę. Rabarbar powinien puścić sok, który należy odcedzić przed wyłożeniem go na ciasto.

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po 1 jajku i dalej ucieramy. Na koniec porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy rabarbar i posypujemy 2-3 łyżkami cukru.
Kto lubi cynamon, może posypać rabarbar również szczyptą cynamonu, dzięki temu ciasto będzie miało piękny zapach.

Pieczemy ok. 50 minut w 170-180 stopniach C, to tzw. suchego patyczka.

Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :-)

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *