Śniadanie na niedzielę: Kipferlschmarren. Austriacki omlet z rogalików i jabłek.

Sobotnie i niedzielne poranki to moje ulubione chwile w tygodniu. To wspaniałe obudzić się rano ze świadomością, że nigdzie nie trzeba się spieszyć. Lubię celebrować takie chwile. Najpierw zaparzam mocną, aromatyczną kawę, bez której nie wyobrażam sobie poranka, a potem nad parującym kubkiem kawy zastanawiam się, na co mam ochotę. Słucham ulubionej muzyki i spokojnie przygotowuję specjalne weekendowe śniadanie. Dobry poranek to obietnica dobrego dnia.

Dzisiaj miałam ochotę na śniadanie na słodko. Kipferlschmarren to taka wariacja na temat omletu, właściwie bardziej przypomina zapiekankę niż omlet. Jego przygotowanie wymaga trochę czasu, ale jest bardzo proste i nie wymaga żadnych wyszukanych składników. Jedynie czerstwego pieczywa, mleka, jajek i jabłek :-)

Kipferlschmarren – słodki omlet z rogalików i jabłek

Składniki (na 3-4 porcje):

20 dag czerstwych rogalików
(mogą to być również brioszki, bułeczki, chałka. Tym razem użyłam pszennych bułeczek)
300 ml mleka
60 ml gęstej śmietany (użyłam 18%)
2 całe jajka + 2 żółtka (2 białka zostawiamy, będą potrzebne później)
otarta skórka z 1 cytryny
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki roztopionego masła

Rogaliki kroimy w plasterki i wkładamy do miski.
Mleko mieszamy ze śmietaną, jajkami, żółtkami, skórką z cytryny, cukrem kryształem i waniliowym. Uzyskaną masą zalewamy pokrojone pieczywo, mieszamy i odstawiamy na chwilę, aby pieczywo wchłonęło mleczno-jajeczną masę.

3 jabłka średniej wielkości
2 łyżki cukru (jeżeli jabłka są słodkie można dać mniej cukru)
2 łyżki rodzynek

Jabłka obieramy, kroimy na plasterki, mieszamy z cukrem i rodzynkami.

Masę z rogalików dzielimy na 2 części. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układamy warstwy: rogaliki, jabłka, rogaliki.
Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na 25-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. 15 minut przed końcem pieczenia polewamy wszystko 2 łyżkami roztopionego masła.

2 białka
8 dag cukru

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.
Wyjmujemy Kipferlschmarren z piekarnika, zdejmujemy folię. Za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego robimy na nim kleksy z ubitej piany.

Kipferlschmarren

Kipferlschmarren

W piekarniku włączamy grzanie od góry, zwiększamy temperaturę do ok. 250 stopni C i wstawiamy Kipferlschmarren na kilka minut, aż bezy nabiorą delikatnie złotego koloru.

Kipferlschmarren

Kipferlschmarren

Kipferlschmarren podajemy lekko przestudzony (dobry jest również na zimno).
Najlepiej smakuje zjedzony w łóżku :-)

Kipferlschmarren

Kipferlschmarren

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *