Śniadanie na sobotę: Kaiserschmarnn, czyli austriacki omlet z owocami

Nie pamiętam wyjazdu do Austrii, a było ich już wiele, podczas którego nie skusiłabym się na Kaiserschmarrn. Jadłam go w kawiarniach, hotelowych restauracjach, regionalnych gospodach i górskich schroniskach. Ale nawet w 4-gwiazdkowych wiedeńskich hotelach nie smakował tak genialnie, jak w małym schronisku na stoku narciarskim w Tyrolu.

Tam po raz pierwszy podano mi ten słodki, puszysty omlet z orzeźwiającymi, świeżymi owocami. Wszystko było delikatnie oprószone cukrem pudrem. To zestawienie smaków podbiło moje podniebienie. Świeże owoce doskonale zrównoważyły i urozmaiciły słodki smak omletu z rodzynkami. Wcześniej jadłam go najczęściej w wersji klasycznej z konfiturą ze śliwek lub kompotem śliwkowym, czasem gdzieś serwowano go z musem jabłkowym. Całość była pyszna, ale dla mnie zbyt słodka.

Jeśli robię Kaiserschmarrn w domu, to najczęściej właśnie z owocami. W lecie podaję go z zerwanymi w ogródku truskawkami, malinami lub borówkami. W zimie doskonale smakuje z cytrusami.

Nie znam nikogo, kto nie polubiłby tego austriackiego omletu. Jeżeli chcecie zrobić przyjemność bliskiej osobie, przygotujcie dla niej Kaiserschmarrn i podajcie jej do łóżka. To wspaniałe śniadanie na leniwy sobotni poranek:-) Do tego mocne espresso oraz dobra książka i mogę całe przedpołudnie spędzić w łóżku.

austriacki przysmak: Kaiserschmarrn (cesarski omlet) z owocami.

austriacki przysmak: Kaiserschmarrn (cesarski omlet) z owocami.

Kaiserschmarrn (cesarski omlet) z owocami

(porcja dla 3-4 osób)

125 ml mleka
1 łyżka kwaśnej śmietany
125 g mąki pszennej tortowej
50 g cukru
4 jaja
garść rodzynek (można je wcześniej namoczyć w rumie)
szczypta soli

2 łyżki masła
cukier puder do posypania omletu
świeże owoce wg upodobań, np. kiwi, pomarańcze, truskawki, maliny,

Oddzielamy białka od żółtek.
Mieszamy mleko ze śmietaną, żółtkami, cukrem i mąką. Dodajemy rodzynki.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy ją do ciasta i wszystko delikatnie mieszamy.

Potrzebna nam będzie bardzo duża patelnia. Jeżeli takiej nie mamy lepiej podzielić ciasto na mniejsze porcje i usmażyć kilka omletów.
Na patelni rozgrzewamy masło, wylewamy ciasto, smażymy kilka minut, aż spód się przyrumieni. Przewracamy omlet na drugą stronę i znowu smażymy do zrumienienia.

Jeżeli podczas przewracania omlet nam się rozerwie, nie ma się czym przejmować, bo i tak musimy go „zniszczyć”. Za pomocą dwóch widelców rozrywamy omlet na mniejsze kawałki i podsmażamy je na patelni jeszcze przez ok. 1-2 minuty.

Przekładamy na talerz, dekorujemy owocami.

Kaiserschmarrn, cesarski omlet z owocami

austriacki przysmak: Kaiserschmarrn (cesarski omlet) z owocami.

Posypujemy cukrem pudrem i natychmiast zjadamy. Smacznego:-)

Kaiserschmarrn, cesarski omlet z owocami

austriacki przysmak: Kaiserschmarrn (cesarski omlet) z owocami.

Nie mogę się doczekać wyjazdu na narty do Austrii i tych wszystkich pysznych rzeczy, które można zjeść w knajpkach przy stoku: Tiroler Gröstl, Käsespätzle, knedle, strudle z jabłkami czy twarogiem…

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *