Szpinak z serem feta w cieście francuskim

Ostatnio przechodzę „fazę szpinakową” i często mam ochotę na dania w rodzaju: tarta ze szpinakiem, naleśniki ze szpinakiem lub pierogi z farszem szpinakowym. Myślę, że zielenią na talerzu wynagradzam sobie brak zieleni za oknem. Dzisiaj znowu uległam szpinakowej pokusie.

Z ciasta francuskiego można błyskawicznie wyczarować pyszną tartę lub inną przekąskę, dlatego często mam je w lodówce „na wszelki wypadek”. Ratuje sytuację, gdy znajomi wpadną z niezapowiedzianą wizytą lub gdy mam napięty grafik i nie mogę spędzić w kuchni zbyt dużo czasu. Wystarczy kilka prostych dodatków i odrobina wyobraźni.

Szpinak z szerem feta w cieście francuskim

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (ok. 25 x 42 cm)
1/2 opakowania mrożonego szpinaku (ok. 22 dag)
3 plastry sera typu feta
sól, pieprz, czosnek świeży lub granulowany
ewentualnie 1 łyżka bułki tartej lub kaszy kukurydzianej

Szpinak rozmrażamy i trzymamy go przez kilka minut na ogniu, żeby woda dobrze odparowała. Jeżeli będzie zbyt mokry ciasto za bardzo nasiąknie i nie upiecze się dobrze. (Do szpinaku można dodać łyżkę bułki tartej lub kaszy kukurydzianej, które wchłoną trochę wody). Szpinak doprawiamy do smaku czosnkiem, solą i pieprzem.

Ser feta kroimy w drobną kostkę.

Ciasto francuskie kroimy na 5-6 pasków równej szerokości, na każdym rozkładamy szpinak (zostawiając ok. 1 cm odstępu od każdego brzegu), posypujemy serem.

Szpinak z serem feta w cieście francuskim

Szpinak z serem feta w cieście francuskim

Każdy kawałek ciasta sklejamy wzdłuż dłuższego boku tworząc rulon i zwijamy go na kształt ślimaka. Zwijamy dosyć luźno, żeby ciasto równomiernie się upiekło.

Szpinak z serem feta w cieście francuskim

Szpinak z serem feta w cieście francuskim

Wstawiamy do gorącego piekarnika (200-220 stopni C) na około 20 minut.

Szpinak z serem feta w cieście francuskim

Szpinak z serem feta w cieście francuskim

Szpinak z serem feta w cieście francuskim

Szpinak z serem feta w cieście francuskim

 

Smacznego:-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *