Dynie jak słońca. Słoneczna tarta z dynią.

Schyłek lata to fantastyczna pora roku. Na targach i bazarach stoły uginają się pod stosami kolorowych warzyw i owoców.  Ogromne, pomarańczowe słońca dyni leżą obok zielonych brokułów i pachnących czerwonych pomidorów.

Fioletowe bakłażany i śliwki przytulają się do pomarańczowo-czerwonych brzoskwiń i żółtych gruszek. Prawdziwa uczta dla oczu. I dla podniebienia, jeśli tylko poświęci się chwilę na przygotowanie czegoś pysznego z sezonowych produktów.

olbrzymie pomarańczowe dynie

Długo spacerowałam dzisiaj pomiędzy kolorowymi wyspami warzyw i owoców.  Nie mogłam oderwać od nich wzroku. Chciałabym zatrzymać w sobie ich obraz, bo za jakiś czas świat będzie smutny i szary. Wróciłam do domu z torbą pełną pomidorów, bakłażanów, grzybów i ogromnym kawałkiem dyni. Dziś na deser słoneczna tarta z dynią.

kawałek dojrzałej dyni i pestki z dyni

Tarta z dynią

Tarta z dynią – przepis

Kruche ciasto:
25 dag mąki
12 dag zimnego masła
2 jajka (1 całe + 1 żółtko)
łyżka cukru
szczypta soli

Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto. Do ciasta dajemy 1 całe jajko i 1 żółtko, białko zostawiamy – będzie potem potrzebne do posmarowania ciasta. Ciasto wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.

Nadzienie:
ok. 1 kg dyni
6 łyżek miodu
cynamon
sok z połowy cytryny
2 łyżki pestek dyni
125 g serka mascarpone

Dynię obieramy i kroimy w kostkę średniej wielkości. Na dużą patelnię wlewamy pół szklanki wody, dodajemy dynię i dusimy. Gdy dynia nieco zmięknie, dodajemy sok z połowy cytryny, 4 łyżki miodu, łyżeczkę cynamonu (jeżeli ktoś lubi cynamon, może dodać go więcej). Wszystko smażymy ok. 20-30 minut, mieszając od czasu do czasu. Dynia powinna zmięknąć i zrobić się lekko szklista.

kawałki dyni na patelni

pokrojoną na kawałki dynię dusimy w niewielkiej ilości wody, dodajemy miód i cynamon

Nastawiamy piekarnik na 190 stopni, grzanie góra i dół, bez termoobiegu.

Gdy dynia jeszcze się smaży, wyciągamy ciasto z zamrażalnika. Rozwałkowujemy je i przekładamy do formy na tartę. Ciasto nakłuwamy widelcem i smarujemy białkiem. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut.

Serek mascarpone mieszamy z 2 łyżkami miodu, szczyptą cynamonu i 1 łyżką pestek dyni. Wszystko dodajemy do podsmażonej dyni. Masę dyniową rozkładamy na podpieczonym spodzie tarty, posypujemy pozostałymi pestkami dyni i wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut.

Tarta z dynią

Tarta z dynią

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *