Tarta ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta

Przez okno wpadają ostatnie promienie zachodzącego słońca i tańczą na moim biurku. To był przyjemny, słoneczny dzień. Podobno jeden z ostatnich takich dni w listopadzie. Szkoda, bo słońce daje mi energię do działania. Mam wtedy mnóstwo pomysłów i chęci, by je realizować.

Lubię czas wypełniony po brzegi i poczucie dobrze wykorzystanego dnia. Na szafce nocnej urósł ostatnio stos książek i gazet, które chcę przeczytać. Dzisiaj wieczorem zacznę nadrabiać czytelnicze zaległości.

Ale najpierw zrobię tartę ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. I piernik dojrzewający, bo to już ostatni dzwonek, żeby zdążyć z nim na święta. Trochę się w tym roku zagapiłam z tym piernikiem.

Tarta ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta

Ciasto:
15 dag mąki pszennej tortowej
10 dag mąki graham
12 dag masła
1 jajko
szczypta soli

Mąkę siekam z masłem, dodaję szczyptę soli, jajko i szybko zagniatam ciasto. Zawijam w folię i wkładam na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotowuję farsz szpinakowy do tarty.

Farsz szpinakowy:
1 opakowanie mrożonego szpinaku (450 g)
1 łyżka masła
1-2 ząbki czosnku
ok. 70 g serka śmietankowego z czosnkiem
4 suszone pomidory
kawałek sera feta
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Szpinak wkładam do rondelka i rozmrażam na małym ogniu. Gdy woda nieco odparuje dodaję masło oraz posiekany czosnek. Duszę kilka minut, odstawiam do ostygnięcia. Następnie dodaję serek czosnkowy, mieszam i doprawiam do smaku solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Lubię dodawać do farszu serek śmietankowy, szpinak ma wtedy przyjemną, kremową konsystencję.

Nastawiam piekarnik na 180 stopni C.

Wylepiam ciastem formę na tartę. Nakłuwam ciasto widelcem i wstawiam do piekarnika na 15 minut.
Na podpieczony spód tarty nakładam farsz szpinakowy, pokrojone suszone pomidory oraz pokruszony ser feta.

Tarta ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą

Tarta ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą

Zostało mi trochę ciasta, więc dekoruję nim tartę.

Tarta ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą

Tarta ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą

Wstawiam do piekarnika jeszcze na 25 minut i niecierpliwe czekam aż tarta będzie gotowa.

Tarta ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą

Tarta ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą

Tarta się już upiekła, ciasto na piernik też gotowe. Resztę wieczoru spędzę w moim „czytelniczym” kąciku, z książką i lampką wina. Uwielbiam takie wieczory:-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *