Trufle czekoladowe. Podaruj sobie chwilę przyjemności.

Znowu będzie o „małym co nieco” – słodkim, pysznym, ślicznym, doskonale pasującym do filiżanki dobrej kawy i łatwym do przygotowania w domu. O domowych czekoladkach. Jak zrobić domowe czekoladki? To nie takie trudne, a radości przy tym całe mnóstwo!

Jak zrobić domowe czekoladki?

Zrobienie domowych czekoladek wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Kto raz spróbuje, nie spojrzy więcej na sklepowe czekoladki. O ile zrobienie pralinek z nadzieniem może wymagać pewnej wprawy (ale nie przesadzajmy, to też nie jest specjalnie trudne), o tyle przygotowanie domowych trufli jest bajecznie proste. Zatem zakasujemy rękawy i do dzieła!

Trufle czekoladowe z bakaliami

Trufle czekoladowe z bakaliami

Zacznij od czekoladowych trufli z bakaliami

  1. Weź dobrą, gorzką czekoladę, śmietanę kremówkę, odrobinę masła i ulubione bakalie: pistacje, żurawinę, skórkę pomarańczową, orzechy laskowe i co tam jeszcze lubisz.
  2. Masz już wszystko, czego Ci potrzeba.
  3. Teraz po prostu baw się dobrze:-)

Bo robienie czekoladek w domu to sama przyjemność i pyszna – dosłownie i w przenośni – zabawa. Chyba nie muszę dodawać, że bardzo wciągająca?

Potem wystarczy zapakować te małe czekoladowe cudeńka do ładnego pudełka i kulinarny prezent „made with love” dla kogoś bliskiego gotowy. Zapewniam – nikt mu się nie oprze.

Trufle czekoladowe z bakaliami

Trufle czekoladowe z bakaliami

Czekoladowe trufle z bakaliami – przepis

(porcja na ok. 10-12 trufli, zależnie od wielkości)

125 g dobrej, gorzkiej czekolady (użyłam 70%)
90 ml śmietany kremówki 36%
15 g masła
szczypta cynamonu, szczypta kardamonu
do obtoczenia trufli (zależnie od upodobań): drobno pokrojona żurawina, posiekane pistacje lub inne orzechy, wiórki kokosowe, skórka pomarańczowa, cukier puder

Czekoladę łamiemy na małe kawałki.

Śmietanę podgrzewamy z masłem (cały czas mieszając) do momentu, aż zacznie się gotować.
Zdejmujemy śmietanę z ognia, dodajemy czekoladę, cynamon i kardamon. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa.

Gdy masa czekoladowa przestygnie wstawiamy ją na kilka godzin do lodówki, żeby stężała.

Z masy czekoladowej formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w ulubionych bakaliach. Kulki należy formować dość sprawnie, bo masa szybko nagrzewa się od dłoni.

Teraz najtrudniejsze – gotowe trufle wkładamy na ok. 30 minut do lodówki (aby ponownie stężały) i cierpliwie czekamy…

Smacznego.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *