Vanillekipferl – kruche rogaliki waniliowe

Marzy mi się, żeby w najbliższych dniach wybrać się do Wiednia i zobaczyć jarmarki bożonarodzeniowe na Placu Ratuszowym, przed Pałacem Schönbrunn czy przed Belwederem. Spacerować spokojnie pomiędzy stołami pełnymi rękodzieła, świątecznych ozdób i słodkości. Napić się Glühwein i zjeść pieczone kasztany…

Nie wiem, czy w tym roku uda mi się spełnić to marzenie, dlatego „na pocieszenie” zrobiłam dzisiaj austriackie Vanillekipferl, czyli kruche rogaliki waniliowe. To proste, świąteczne ciasteczka, które w Austrii można kupić właśnie na adwentowych jarmarkach.

Vanillekipferl, kruche rogaliki waniliowe

Vanillekipferl – kruche rogaliki waniliowe

Vanillekipferl – kruche rogaliki waniliowe

21 dag mąki pszennej
18 dag masła
2 żółtka
5 dag cukru
7 dag zmielonych migdałów

Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto, zawijamy je w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1 cm i nożem formujemy ciasteczka w formie księżyca.
Możemy to zrobić również za pomocą foremki (ale wtedy nie będą miały kształtu prawdziwych Vanillekipferl) lub … zamiast wałkować ciasto podzielić je na kilka części, z każdej uformować wałek o średnicy ok. 1 cm, pokroić go na kawałki długości 6-7 cm i każdy kawałek uformować w księżyc. Ja zrobiłam właśnie w ten sposób i tak wyglądały efekty mojej pracy:

Vanillekipferl, kruche rogaliki waniliowe

Vanillekipferl – kruche rogaliki waniliowe

Vanillekipferl pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 150 stopni C, do momentu aż zrobią się jasnobrązowe. Ciepłe rogaliki posypujemy cukrem pudrem wymieszamy z cukrem waniliowym.

Zróbcie ich więcej – w szczelnie zamkniętym pojemniku długo pozostaną świeże i chrupiące.

Vanillekipferl, kruche rogaliki waniliowe

Vanillekipferl – kruche rogaliki waniliowe

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *