Włoski placek ze szpinakiem i ricottą

Pulchny, mięciutki drożdżowy placek z przyrumienioną, lekko chrupiącą skórką. W środku pyszne nadzienie ze szpinaku i ricotty. Można go podać na kolację lub zabrać ze sobą na piknik. Pyszny na ciepło i na zimno.

Przepis pochodzi z fantastycznej książki „MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska” autorstwa Cristiny Bottari, którą dostałam kilka dni temu w prezencie. Na razie przejrzałam ją tylko pobieżnie, ale już wiem, że na pewno jeszcze nie raz do niej sięgnę. Książka pełna jest  przepisów na domowe włoskie dania, do przygotowania których nie potrzeba wyszukanych składników.

Placek jest pyszny i tak prosty w przygotowaniu, że nie może się nie udać :-)

świeży szpinak i główka czosnku

Placek z pokrzywą i ricottą

(przepis z książki „MammaMia. Prawdziwa włoska kuchnia” Cristiny Bottari)

dla 4 (bardzo głodnych) osób:
½ kg mąki pszennej
300 g liści pokrzywy (użyłam 400 g liści świeżego szpinaku)
250 g ricotty
1 ząbek czosnku (użyłam 2 ząbków)
300 ml wody
20 g drożdży
3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
sól i pieprz

W oryginale jest to przepis na placek z pokrzywą, jednak autorka sama sugeruje, że pokrzywę można zastąpić szpinakiem, mniszkiem lub ogórecznikiem lekarskim. Trudno o tej porze roku o młodą pokrzywę, więc zastąpiłam ją świeżym szpinakiem.

liście świeżego szpinaku

Liście pokrzywy obgotuj przez 5 minut we wrzątku.
Rozpuść drożdże w niewielkiej ilości wody. Zagnieć mąkę z wodą, drożdżami, 2 łyżkami oliwy i szczyptą soli. Odstaw na 30 minut aż ciasto wyrośnie.
Grubo posiekaj pokrzywę i podsmaż na patelni z odrobiną oliwy oraz ząbkiem rozgniecionego czosnku. Wymieszaj z ricottą, posól i popieprz. Podziel ciasto na 2 części. Jednym plackiem wyłóż dno okrągłej blachy, rozsmaruj na nim nadzienie i przykryj drugim plackiem. Odczekaj 30 minut, żeby jeszcze wyrosło, posmaruj oliwą i piecz w temperaturze 190˚C przez 25-30 minut.
Poddawaj na ciepło lub na zimno, tak jak lubisz.

Na rozgrzanej oliwie podsmażyłam 2 drobno posiekane ząbki czosnku, dodałam do nich grubo pokrojone liście szpinaku i smażyłam przez kilka minut, aż szpinak zrobił się miękki. Doprawiłam solą i pieprzem. Lekko przestudzony szpinak wymieszałam z ricottą.

Smacznego!

Włoski placek ze szpinakiem i ricottą

Włoski placek ze szpinakiem i ricottą

porcja włoskiego placka ze szpinakiem i ricottą

Włoski placek ze szpinakiem i ricottą

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *