Wytrawne muffiny z czerwoną papryką, fetą i zieloną pietruszką.

Straciłam ostatnio serce do gotowania. Przestało mi sprawiać przyjemność. Zaczynam chyba rozumieć tych, którzy mówią, że nie lubią gotować. Nie kuszą mnie kulinarne eksperymenty, nie ekscytuje odkrywanie nowych smaków. Mam nadzieję, że to przejściowy stan. Źle mi z tym. Szukam lekarstwa.

Szybkie w przygotowaniu muffiny to wszystko, na co mogę się dzisiaj zdobyć. Idealne na podwieczorek pod chmurką. W tak piękny czerwcowy dzień jedzenie na świeżym powietrzu to duża przyjemność.

Muffinki z papryką, fetą i zieloną pietruszką

20 dag mąki pszennej tortowej
20 dag mąki pszennej graham
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 czerwona papryka
20 dag sera typu feta
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
250 ml mleka
2 jajka
10 dag roztopionego masła

Paprykę myjemy, osuszamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni C, pieczemy do momentu, aż skórka zrobi się czarna. Gdy papryka przestygnie obieramy ją ze skórki i drobno kroimy.

W misce mieszamy obie mąki, sól i proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojoną paprykę, pokruszoną fetę i natkę pietruszki. Mieszamy. Wlewamy jajka roztrzepane z mlekiem i roztopione masło. Mieszamy, niezbyt starannie:-)

Gotowe ciasto przekładamy do foremek na muffinki.

Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach C (do suchego patyczka).

Studzimy, pakujemy do koszyczka lub papierowej torebki i zabieramy na piknik:-)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *