Yvette i drożdżówki z rabarbarem

Czasem upieczenie czegoś tak prostego jak drożdżowe bułeczki z rabarbarem może być nie lada wyzwaniem. Tak jak dzisiaj, gdy za oknem szaleje Yvette i dotarcie po rabarbar do ogrodu oznacza konieczność przedzierania się przez mokradła.

Do upieczenia tych drożdżówek przymierzałam się już od wczoraj. Byłyby idealne na ponury, zimny wieczór. Na moim biurku piętrzył się stos nowych książek, a silny wiatr i strugi deszczu za oknem delikatnie popychały mnie w stronę sofy, na której leżał ciepły koc. Perspektywa spędzenia tego chłodnego wieczoru w domu, z dobrą książką, kubkiem gorącego kakao i świeżą, pachnącą drożdżówką z rabarbarem wydała mi się bardzo kusząca.
Był tylko jeden problem – od wtorku padał deszcz, ogród zamienił się w grzęzawisko, a ja nie miałam rabarbaru. Rabarbar rósł na środku owej kałuży błota..

Wczoraj odpuściłam. Ale dzisiaj rano byłam już tak zdeterminowana, że w środku ulewy, ubrana w płaszcz przeciwdeszczowy, ruszyłam do ogrodu (znaczy się na mokradła) po rabarbar. Wróciłam do domu mokra, ubłocona, ale z rabarbarem :-).

W trakcie pieczenia okazało się, że tego rabarbaru mam jednak za mało, ale nie miałam ochoty drugi raz wychodzić z domu. Uratowały mnie mrożone maliny. I w ten sposób z drożdżówek z rabarbarem wyszły drożdżówki z rabarbarem i malinami. Mięciutkie, puszyste, słodko-kwaśne. Pyszne.

Drożdżówki z rabarbarem i malinami

Drożdżówki z rabarbarem i malinami

Drożdżówki z rabarbarem (i malinami)

600 g mąki pszennej
100 g cukru
2 jaja
szczypta kardamonu
100 g roztopionego masła
250 ml mleka
50 g świeżych drożdży
3 szklanki pokrojonego rabarbaru (u mnie 2 szklanki rabarbaru + 1 szklanka malin)

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, dodajemy lekko podgrzane mleko i łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na chwilę, żeby drożdże zaczęły rosnąć.

Do mąki dodajemy cukier, szczyptę kardamonu, rozpuszczone drożdże, jaja i roztopione masło. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).

Z ciasta formujemy drożdżówki dowolnego kształtu*, układamy na nich rabarbar i pieczemy w 180 stopniach C około 20 minut, aż nabiorą złotego koloru.

Drożdżówki z rabarbarem i malinami

Drożdżówki z rabarbarem i malinami

(*najszybszy wg mnie sposób na zrobienie drożdżówek: rozwałkować ciasto na prostokąt, rozłożyć na nim owoce, zwinąć jak roladę, pokroić na kawałki o szerokości ok. 2 cm i ułożyć na blasze. Tak właśnie zrobiłam:-) )

Drożdżówki z rabarbarem i malinami

Drożdżówki z rabarbarem i malinami

Drożdżówki z rabarbarem i malinami

Drożdżówki z rabarbarem i malinami

Drożdżówki z rabarbarem i malinami

Drożdżówki z rabarbarem i malinami

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *