Zapiekana zupa cebulowa

Zupa cebulowa to znakomite danie na chłodny, jesienny wieczór. Wspaniale smakuje z chrupiącymi grzankami posypanymi żółtym serem i ziołami. Grzanki można podać oddzielnie lub zapiec je z zupą w piekarniku.

Zupy najczęściej gotuję „na oko”, rzadko trzymając się ściśle jakiegoś przepisu. Kuchnia to miejsce na eksperymenty. A gotowanie ma przecież sprawiać radość, a nie być utrapieniem.
Czasem do tej zupy daję więcej cebuli – wtedy jest bardzo gęsta i wyraźnie słodka. Innym razem, gdy nie mam pod ręką wystarczającej ilości cebuli, zupa jest rzadsza i delikatna w smaku. Lubię ją w obu wersjach. Czasem podaję ją z drobnymi grzankami, kiedy indziej każdą porcję zapiekam z duża grzanką. Dzisiaj miałam ochotę na

zapiekaną zupę cebulową

porcja dla 3 osób, lub 2 bardzo głodnych:-)

5 średnich cebul
2 łyżki oleju
2 łyżki mąki
1 litr wody
1 kostka rosołowa,
sól, biały pieprz
3 kromki chleba, 3 łyżki startego żółtego sera, ulubione zioła

Zapiekana zupa cebulowa

Zapiekana zupa cebulowa

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy przez kilka minut żeby cebula się zeszkliła. Dodajemy mąkę i stale mieszając smażymy, aż mąka delikatnie się przyrumieni. Zalewamy zimną wodą, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy 20 minut.

W tym czasie przygotowujemy grzanki (w tosterze lub w piekarniku).

Zupę miksujemy, doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Rozlewamy zupę do małych, żaroodpornych miseczek. Na wierzch kładziemy grzankę, posypujemy ją startym żółtym i ziołami. Naczynia wstawiamy do gorącego piekarnika i zapiekamy przez kilka minut, aż ser się roztopi. Podajemy natychmiast :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *