Zimtsterne – gwiazdki cynamonowe.

Pierwszy dzień grudnia i pierwszy dzień Adwentu…od samego rana mam ochotę na jakieś adwentowe ciasteczka. Takie, na które czekam przez cały rok, bo piekę je tylko w tym okresie. Takich, które już subtelnie pachną świętami… Przeglądam zeszyt z przepisami i po chwili już wiem – mam dzisiaj ochotę na Zimtsterne!

Zimtsterne, czyli gwiazdki cynamonowe, to tradycyjne niemieckie ciasteczka bożonarodzeniowe. Chociaż nie jestem całkowicie przekonana co do ich pochodzenia, bo równie często jak w Niemczech spotykałam je w Austrii. Ale wszędzie smakowały wyśmienicie :-)  To migdałowo-cynamonowe lub orzechowo-cynamonowe ciasteczka z białą, słodką bezą na wierzchu. Cała sztuka to upiec je tak, aby beza pozostała śnieżnobiała.

Zimtsterne – gwiazdki cynamonowe

Składniki na ciasto (na 1 blachę ciastek):

25 dag zmielonych migdałów (lub orzechów laskowych)
15 dag cukru pudru
1-2 łyżeczki cynamonu (dałam 2 łyżeczki, bo bardzo lubię jego smak i zapach)
1 białko
1 łyżka soku z cytryny
otarta skórka z 1 cytryny

Do udekorowania gwiazdek:
1 białko
12 dag cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny

Zmielone migdały lub orzechy mieszamy z cukrem pudrem i cynamonem. Następnie dodajemy otartą skórkę z cytryny, sok z cytryny i białko. Zagniatamy ciasto, owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 1h. (Ciasto dobrze jest zawinąć w większy kawałek foli, której użyjemy później do jego rozwałkowania – dzięki temu nie przyklei się do blatu i do wałka).

Gdy ciasto się chłodzi, ubijamy drugie białko na sztywną pianę, mieszamy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.

Nastawiamy piekarnik na 150 stopni C.

Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy je między dwoma kawałkami foli na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą foremki wycinamy gwiazdki, każdą smarujemy białkiem ubitym z cukrem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Zimtsterne - gwiazdki cynamonowe

Zimtsterne – gwiazdki cynamonowe

Wkładamy do piekarnika (na dolną szynę) i pieczemy ok. 12 minut.  Beza na wierzchu gwiazdek powinna pozostać śnieżnobiała, a gwiazdki po wyjęciu z piekarnika powinny być delikatnie miękkie. Stwardnieją po wystygnięciu.

Zimtsterne - gwiazdki cynamonowe

Gwiazdki cynamonowe po upieczeniu

Pierwszy raz jadłam Zimtsterne gdy mieszkałam w Niemczech. Pamiętam, że kupiłam je na jednym ze stoisk na jarmarku bożonarodzeniowym. Były słodkie, pachniały cynamonem, migdałami i … świętami w domu. Bardzo wtedy tęskniłam za najbliższymi, od których dzieliły mnie setki kilometrów. Do dzisiaj Zimtsterne mają dla mnie czasem słodko-gorzki smak wspomnień z tamtego okresu.

Zimtsterne - gwiazdki cynamonowe

Zimtsterne – gwiazdki cynamonowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *